blauwgeringde octopus


blauwgeringde octopus 1.0

zeer giftige, kleine, tropische octopus met een crèmekleurig lichaam overdekt met blauw fluoriserende ringetjes

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blauwgeringde octopus…

is een inktvis; is een weekdier; is een dier

  • [Afmeting] is slechts rond de 10 cm lang
  • [Kleur] is crèmekleurig met een patroon van blauwe fluoriserende ringen
  • [Woongebied] komt voor in de Pacifische Oceaan, van Japan tot Australië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer giftig
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is in staat een volwassen mens te doden door een beet met zijn gif dat de longen verlamt
  • [Verscheidenheid] komt voor in drie of mogelijk vier verschillende soorten

Hoofdsemagram: octopus


Rijk Animalia; Dieren
Stam Mollusca; Weekdieren
Klasse Cephalopoda; Inktvissen
Orde Octopoda
Familie Octopodidae
Geslacht Hapalochlaena

Algemene voorbeelden


Blikvanger is de blauwgeringde octopus die behoort tot de meest gevaarlijke en dodelijke dieren op aarde. De kleine nachtmerrie komt uit Australië, is slechts twintig centimeter groot en weegt als volwassen dier minder dan een golfbal. Een beet heeft al na enkele minuten de dood tot gevolg. In het speeksel zit namelijk een gif dat de longen verlamt waardoor het slachtoffer stikt. Omdat er geen antigif bestaat, hebben de zeebiologen een cursus reanimatie-technieken en hartmassage gevolgd. Dit is namelijk de enige bekende manier om het effect van het gif te bestrijden.

De Standaard,

Een bijzonder mooi schepseltje is de blauwgeringde octopus, gaande van crème-kleur, over geel, naar oranje, en blauw fluoriserende ringetjes, als teken van pas op, ik ben levensgevaarlijk. Als je hem een beetje te kort benadert, beginnen deze blauwe ringetjes op te flakkeren. Het blijft een streling voor het oog, telkens je dit octopusje ziet, het lijfje ongeveer 5 cm. lang en de tentakels die tussen de 5 en 10 cm. lang zijn. Let op, dit is zo mogelijk, het giftigste diertje dat je kan tegenkomen onder water.

http://www.bloggen.be/johny1961_en_marina1960/archief.php?ID=670520,

"Dit zijn gifsoorten die nog nooit onderzocht zijn. Er zijn minieme verschillen die het mogelijk maken dat deze stoffen werken en we weten nog steeds niet wat dat voor verschillen zijn. Daarom leggen we dit octopussengif naast dat van andere soorten zoals de tropische blauwgeringde octopus."

http://www.scientias.nl/nieuwe-octopussoorten-ontdekt/13416,

Een grote neef van de gewone octopus (de reuzenkraak) is met zijn armen wijd 7 meter breed. Een klein neefje (de blauwgeringde octopus) is niet groter dan jouw hand en ziet er prachtig en schattig uit. Maar pas op: zijn beet is dodelijk giftig.

http://vlokje.beekieforum.nl/Werelddieren/octopus.htm